Crème honing

Crème honing.

Te beginnen met koolzaadhoning.

Koolzaadhoning is een honing die zeer snel kristalliseert en dat komt door het hoge glucose gehalte. Honingsoorten met een hoog glucose gehalte kristalliseren snel.

Hoe kun je nou crèmehoning maken van koolzaadhoning. Als je koolzaadhoning geslingerd hebt, en op een warme plek (minstens 20 graden C.) wegzet, moet je het eerst afschuimen.

Dit afschuimen doe je met een schuimspaan tot het oppervlak nagenoeg blank is, hoeft niet 100% blank te zijn.

Daarna zet je de honing op een minder warme  plaats b.v.12 tot 15 graden C.  of kelder temperatuur en moet je 2 keer per dag 5 minuten roeren . Het roeren doe je met een spiraalvormige roestvrij stalen roerder, verkrijgbaar bij het bijenhuis, die je plaatst in een 650watt boormachine. Na het roeren de spiraal schoonmaken, anders trekt het vuildeeltjes aan en komt het in de honing, hetgeen niet moet. Na enige tijd begint de honing te kristalliseren. Je moet blijven roeren tot het niet meer kan, maar je kunt het nog wel oppotten. De honing wordt wel stijf (gekristalliseerd) maar is goed smeerbar en zacht van smaak. De boormachine kan het niet meer trekken het wordt te stijf. Als je nu verder niks doet en de honing laat staan wordt het nog stijver maar wel smeerbaar en zacht, maar je krijgt het niet in potjes. Daarvoor moet je na een dag of tien/veertien de honing verwarmen tot maximaal 40 oC.  tot je het weer kunt roeren. Het opwarmen kun je het beste doen in een soort stoof  (een oude koelkast met verwarmingelement) of anders ( aubain-Marie). Het roeren op zich moet men beginnen in het midden van het vat en spiraalvormig in kleine cirkels naar de buitenkant en weer terug. De honing na het opwarmen goed roeren zodat er geen klonten meer inzitten en daarna direct oppotten. Nu heeft men een honing die ondoorzichtig vloeibaar is en blijft dus,

Crèmehoning.